Delen Delen op Twitter Delen op LinkedIn Delen op Telegram Kopiëren Link Link gekopieerd De Bank of England (BOE) heeft vooruitgang geboekt bij het lanceren van haar digitale valuta na een jaar durend onderzoek te hebben uitgevoerd dat de talloze mogelijkheden van digitale valutatechnologie aan het licht heeft gebracht.
BoE, digitaal pond en Project Rosalind
In samenwerking met de Bank for International Settlements (BIS) heeft de BoE Project Rosalind geïnitieerd om de potentiële voordelen en haalbaarheid van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) te onderzoeken. Op 16 juni onthulde de BIS het eerste deel van de bevindingen van het onderzoek, waaruit bleek dat een CBDC snellere individuele betalingen zou kunnen vergemakkelijken, bedrijven in staat zou stellen innovatieve financiële producten te ontwikkelen en gevallen van fraude tot een minimum zou kunnen beperken. De programmeerbaarheid van geld zorgt ervoor dat online aankopen pas kunnen worden afgewikkeld nadat klanten de goede ontvangst van goederen hebben bevestigd. De eerste resultaten van Project Rosalind komen overeen met het plan van de BOE om zijn eigen CBDC te introduceren, in de volksmond bekend als “Britcoin”. Hoewel de BOE de waarschijnlijke noodzaak van een CBDC in de toekomst erkent, zal een definitief besluit over de toepassing van de technologie worden genomen na een raadplegingsperiode, die naar verwachting eind juni zal worden afgerond, en daaropvolgende beoordeling. Goedkeuring van de Britse schatkist is ook vereist.
CBDC-adoptie
Quant, gevestigd in Londen en gespecialiseerd in blockchain-technologie, heeft een voortrekkersrol gespeeld bij het creëren van een prototype CBDC voor de detailhandel. Dit is het afgelopen jaar in ontwikkeling geweest en tijdens de beginfase hebben acht deelnemers uit het bankwezen en de grote technische industrie de blockchain-infrastructuur getest. Opmerkelijke deelnemers zijn onder meer Amazon UK, dat CBDC-afrekenen uitprobeerde, en Mastercard, dat een CBDC-betaalpas uitgaf. Barclays Plc experimenteert ook met betalingen onder rembours, waarbij het geld wordt vrijgegeven aan de verkoper na ontvangst van de pakketten. Evenzo introduceerde de Bank of Canada een programma met de naam ‘voorwaardelijke betaling’, waardoor ouders geld op de rekeningen van hun kinderen kunnen storten, afhankelijk van het voltooien van specifieke taken. Gilbert Verdian, CEO van Quant, benadrukt het meerpartijenslotbetalingsmechanisme tot nu toe als een belangrijk projectresultaat. Dit mechanisme zorgt ervoor dat verkopers op de hoogte zijn van inkomende betalingen en garandeert de tijdige levering van producten of diensten. Door fraude te voorkomen in plaats van er alleen maar tegen te beschermen, stelt Verdian zich voor dat het VK het epicentrum wordt van de volgende generatie financiële systemen. Verdian erkent eerdere gemengde resultaten met CBDC’s in andere landen en benadrukt het belang van specifieke implementatie. Hij haalt voorbeelden aan zoals de Sand Dollar op de Bahama’s, die met beschikbaarheidsproblemen te kampen had vanwege onvoldoende onderliggende technologie, en het mislukte CBDC-experiment in Nigeria vanwege een gebrek aan begrip bij consumenten. Francesca Hopwood Road, de directeur van het BIS Innovation Hub London Centre, is van mening dat Project Rosalind een aanzienlijke invloed zal hebben op het ontwerp van CBDC-systemen voor de detailhandel wereldwijd, en de perspectieven en betrokkenheid van organisaties met deze transformatieve technologie zal vormgeven. Volg ons op Google Nieuws
Beyond Boundaries
0 reacties