Delen Delen op Twitter Delen op LinkedIn Delen op Telegram Link kopiëren Link gekopieerd Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is van mening dat landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC) de digitale valuta van de centrale bank (CBDC’s) als een betere optie zien om hun betalingssystemen te verbeteren in vergelijking met cryptocurrencies die als risicovollere activa worden beschouwd.
Het verbieden van crypto is niet effectief
Een recent onderzoek door het IMF merkte op dat LAC-landen leidend zijn bij de acceptatie van digitaal geld, waarbij vier landen in Latijns-Amerika worden genoemd – Ecuador, Argentinië, Brazilië en Colombia – die behoren tot de top 20 in de wereldwijde acceptatie van crypto-activa, volgens een Ketenanalyse rapport. Hoewel er een gestage toename is in de acceptatie van crypto in LAC-landen, in de overtuiging dat cryptocurrency voordelen zou kunnen bieden, zoals financiële inclusie voor niet-bankiers en snellere en goedkope betalingen, is het IMF van mening dat het omarmen van crypto misschien niet alles is. voordelig voor zo’n regio en brengt risico’s met zich mee voor “kwetsbare LAC-landen met een geschiedenis van macro-economische instabiliteit, lage institutionele geloofwaardigheid, substantiële kapitaalstromen, corruptie en uitgebreide informele sectoren”. Het rapport benadrukte ook de uitdagingen van het adopteren van “niet-ondersteunde crypto-activa”, zoals bitcoin (BTC). Volgens de financiële instelling, zelfs nu El Salvador bitcoin tot een wettig betaalmiddel heeft gemaakt en de verschillende stimulansen die door de overheid worden aangeboden, moet de nummer één cryptocurrency nog op grote schaal worden gebruikt door de bevolking. Bedenk dat het IMF tegen de BTC-beweging van El Salvador was en het land vroeg om de crypto-activa als wettig betaalmiddel te laten vallen. Sommige landen in de regio zijn echter op hun hoede voor crypto vanwege de risico’s die aan het activum zijn verbonden. Onlangs verbood Banco Central de la República Argentina (BCRA), of de Centrale Bank van Argentinië, betalingsdienstaanbieders om cryptocurrency-transacties aan te bieden. Tegelijkertijd is crypto illegaal in de Dominicaanse Republiek. Het IMF verklaarde ondertussen dat het besluit van sommige landen in de regio om cryptovaluta te verbieden “op de lange termijn misschien niet effectief zal zijn” en suggereerde dat landen factoren zouden moeten aanpakken die de vraag van burgers naar de activaklasse aanwakkeren. “De regio zou zich in plaats daarvan moeten concentreren op het aanpakken van de drijvende krachten achter de vraag naar crypto, inclusief de onvervulde digitale betalingsbehoeften van burgers, en op het verbeteren van de transparantie, door crypto-activatransacties op te nemen in nationale statistieken.”
Centrale banken van LAC werken aan CBDC-projecten
Ondanks de gemengde houding van de regio ten opzichte van crypto, toonde het IMF-onderzoek aan dat meer centrale banken in de LAC-regio openstaan voor het verkennen van CBDC’s, waarbij 50% van de respondenten zowel CBDC’s voor de detailhandel als voor de groothandel wil introduceren. Centrale banken in de Bahama’s, de Easter Caribbean Currency Union (ECCU) en Jamaica hebben hun digitale valuta al gelanceerd. In januari 2023 zei de Bank of Jamaica dat haar CBDC, JAM-DEX genaamd, werd gebruikt als betaalmiddel voor het Employment Generation (Christmas Work) -programma. De topbank van Brazilië kondigde ook de selectie aan van 14 deelnemers, waaronder creditcardgiganten Visa en Mastercard, in haar CBDC-pilootprogramma. Het IMF is van mening dat “goed ontworpen CBDC’s de bruikbaarheid, veerkracht en efficiëntie van betalingssystemen kunnen versterken en de financiële inclusie in LAC kunnen vergroten.” Eerder onthulde een IMF-manager dat het fonds een wereldwijd CBDC-platform aan het ontwikkelen is om transacties tussen landen te vergemakkelijken. Volg ons op Google Nieuws
Beyond Boundaries
0 reacties