Money20/20 onderzocht hoe zelf-soevereine digitale identiteiten sociale-mediaplatforms kunnen transformeren en cross-platform inkomstenmogelijkheden kunnen creëren, waarmee een nieuw tijdperk van eigendom en controle voor gebruikers wordt ingeluid in een uitgebreide sessie die werd bijgewoond door Stani Kulechov, de oprichter en CEO van Aave . Tijdens het wereldwijde fintech-evenement Money20/20 voerde Stani Kulechov, de oprichter en CEO van Aave (AAVE), een onthullend gesprek over de toekomst van de creator-economie en sociale media in het kader van web3. Web2 bracht mensen, bedrijven en informatie samen als nooit tevoren. Toch wijst Kulechov erop dat de komst van web3 een nieuw tijdperk inluidt, te beginnen met een robuuste financiële laag die eraan ten grondslag ligt. We gaan over van platforms waar een centrale autoriteit alles controleert naar een gedecentraliseerd universum dat peer-to-peer-transacties en programmeerbare financiering bevordert. En, cruciaal, deze gedecentraliseerde kaders, zoals blockchain, worden door de gemeenschap aangestuurd. Een fascinerend aspect van deze evolutie is het begrip gebruikerseigendom. Met blockchain krijgt het begrip ‘eigenaar zijn’ van iemands online aanwezigheid een nieuwe betekenis. Het biedt de mogelijkheid om eigenaar te worden van onze profielen en het publiek dat we creëren en ook de vruchten daarvan te plukken. Door web3 verder te brengen dan het modewoord, biedt het een tastbaar pad naar daadwerkelijk eigendom van uw gegevens. Zoals Kulechov opmerkt, draait de economie van de maker om eigendom en controle. Het stelt makers in staat om hun werk en publiek te benutten en het meeste te halen uit de ingebouwde tools voor het genereren van inkomsten die web3 biedt.
Web3: een democratische toekomst
Web3 belooft een meer democratisch internet, waar bedrijven platformen en diensten blijven aanbieden, maar ook de eindgebruikers aanzienlijk profiteren van de technologie. Het concept van “democratisch” in deze context kan echter dubbelzinnig zijn, gezien de uiteenlopende interpretaties van de term in de crypto- en gedecentraliseerde financiële (DeFi) landschappen. Kulechov stelt zich een scenario voor waarin gebruikers, of ‘vloeibare burgers’, het niveau van democratie in hun digitale gemeenschappen kunnen kiezen, van door leiders geleide gedecentraliseerde organisaties (DAO’s) tot anarchistische leiderloze organisaties. De overgang van web2 naar web3 is echter niet zonder uitdagingen. Web3 moet passen bij de enorme netwerkeffecten en gebruikerservaring van web2 sociale mediaplatforms. Dit vereist een cultuuromslag bij ontwikkelaars. De focus moet liggen op de gebruikers en hun behoeften in plaats van op de protocollen. Bouwen voor consumenten en het ontwikkelen van consumentgerichte invalshoeken is de sleutel tot deze transitie. Succesvolle web3-apps moeten gemeenschapswaarden benadrukken en gebruikerservaringen van hoge kwaliteit bieden. Ze moeten naadloze overgangen tussen platforms mogelijk maken zonder dat gebruikers profielen of doelgroepen opnieuw moeten aanmaken. Al met al kunnen deze onderlinge verbondenheid en beschikbaarheid van gegevens cruciaal zijn voor de levensvatbaarheid op de lange termijn en de plakkerigheid van gebruikers.
Inhoud en zorgen over de AVG in web3 aanpakken
De overgang naar web3 roept vragen op over gegevenspermanentie, naleving van de AVG en hoe om te gaan met het recht om vergeten te worden. Hoewel de onveranderlijke aard van blockchain onverenigbaar lijkt met deze concepten, benadrukt Kulechov de rol van blockchain bij het beveiligen van gebruikersprofielen en volgers. Het Aave-team onderzoekt strategisch hoe de beschikbaarheid van gegevens – een essentieel onderdeel van blockchain – problemen met inhoud en gegevensbeheer kan aanpakken. Ze hebben bijvoorbeeld een schaaloplossing ontwikkeld, Momoka genaamd, die gebruikmaakt van de beschikbaarheid en verificatie van gegevens. Momoka is een laag-3 netwerkprotocol dat is ontworpen voor gedecentraliseerde applicaties (dApps). In tegenstelling tot laag-2-netwerken comprimeert het geen gegevens. In plaats daarvan richt het zich op het afhandelen van transacties via een databeschikbaarheidslaag, die transactiegegevens veilig opslaat voor gemakkelijke toegang door netwerkknooppunten. Deze aanpak heeft het potentieel om de efficiëntie en gebruikerservaring van dApps te verbeteren door gebruik te maken van het Momoka-protocol. Het Aave-team onderzoekt ook manieren om makers van inhoud controle te geven over hun inhoud, inclusief de mogelijkheid om deze te verwijderen. Deze aanpak zou een effectief antwoord kunnen bieden op zorgen over regelgeving en censuur.
Beperking van censuurproblemen
Het gedecentraliseerde karakter van Web3 zorgt voor zelf-soevereine communicatiekanalen tussen makers en hun publiek. De impact van censuur kan echter afhangen van de nichelaag, dat wil zeggen de toepassingsalgoritmen die de blootstelling en vindbaarheid van inhoud regelen. Kulechov benadrukt het belang van beschikbare algoritmen die niet alleen open source zijn, maar ook publiekelijk beschikbaar zijn. Deze transparantie kan leiden tot meer discussies over het ontwerp van algoritmen en stelt gebruikers in staat te kiezen welke ze willen gebruiken. Ondertussen bestaat de vrees dat sociaal kapitaal, net als andere vormen, bestaande ongelijkheden verder zou kunnen verergeren. Kulechov is het ermee eens dat technologie – blockchain, AI of andere – beide kanten op kan gaan, afhankelijk van de implementatiedetails en bestaande regelgevingskaders. Hij gelooft dat een open ontwerpruimte, gefaciliteerd door web3, kan leiden tot gezondere algoritmen en systemen. Wanneer gebruikers meer flexibiliteit en keuze krijgen, kunnen ze neigen naar systemen die hun belangen het beste dienen, wat leidt tot een rechtvaardiger internet.
De weg voor ons
De overgang van web2 naar web3 biedt transformatief potentieel voor sociale media. De blockchain-revolutie gaat verder dan het herdefiniëren van financiële systemen – het kan onze online communicatie, interacties en waardecreatie vormgeven. Maar de evolutie naar een gedecentraliseerd, gebruikersgericht, zelf-soeverein internet is niet zonder uitdagingen. Het vinden van een evenwicht tussen eigendom van gebruikers, gegevensbeheer en naleving van wet- en regelgeving vereist innovatieve oplossingen en zorgvuldige afweging. Desalniettemin lijkt een meer democratisch, rechtvaardig en door de gebruiker gecontroleerd internet binnen handbereik te komen met de voortdurende vooruitgang. Volg ons op Google Nieuws
Beyond Boundaries
0 reacties