Delen Delen op Twitter Delen op LinkedIn Delen op Telegram Link kopiëren Link gekopieerd
De herschikking van het leiderschap van Alibaba plaatst Joseph Tsai, een bekende crypto-enthousiasteling, op de stoel van de voorzitter, die mogelijke toekomstige crypto-initiatieven suggereert. Gezien de voorzichtige houding van China ten aanzien van cryptocurrencies, valt nog te bezien hoe deze verandering zal uitpakken.
Op 20 juni onthulde Alibaba dat een van zijn mede-oprichters, Joseph Tsai, in september 2023 voorzitter zal worden. Als een uitgesproken voorstander van cryptocurrency en een actieve web3-investeerder, biedt Tsai’s verhoging een nieuw verhaal voor crypto-enthousiastelingen. Tsai’s fascinatie voor de wereld van blockchain en crypto is geen geheim. Het begon allemaal met een simpele tweet in december 2021: “I like Crypto.” De verklaring was destijds cryptisch, maar het was een voorbode van een reeks investeringen in de ruimte.
Een cryptoadvocaat aan het roer van Alibaba
Tsai’s family office, Blue Pool Capital, bleek een minderheidsaandeelhouder in FTX te zijn, zoals gerapporteerd door de South China Morning Post in januari 2023. Deze deelname aan twee van FTX’s fondsenwervingsrondes was tot nu toe onbekend en werd alleen onthuld via gerechtelijke documenten. Daarnaast omvat de portefeuille van Tsai investeringen in Polygon’s (MATIC) ronde van februari 2022, Web3 fantasy-sportplatform Fast Break Labs en non-fungible token (NFT) platform Artifact Labs’ mei 2023 ronde. Maar daar houdt de verbinding niet op. Tsai is eigenaar van de Brooklyn Nets, een team met sleutelspelers als Kevin Durant en Spencer Dinwiddie, die hun tenen in de crypto-wateren hebben gedoopt. Deze connecties schetsen een beeld van een man die klaar is om een techgigant het cryptotijdperk in te leiden, maar men moet zich afvragen: is China bereid om deze verschuiving te omarmen?
Crypto-acceptatie in China: een tweesnijdend zwaard?
Hoewel het verhaal van een cryptovriendelijk China bemoedigend is, schetst de realiteit een complex beeld. Hong Kong, een speciale administratieve regio van China met enige autonomie, heeft crypto-regelgeving voorgesteld die gelicentieerde handel in digitale activa mogelijk maakt. Deze voorgestelde regels zijn echter bekritiseerd als te restrictief, waardoor de markt voor veel instellingen ontoegankelijk wordt. Ondertussen lijkt de rest van China ook digitale activa op de blockchain te omarmen. Beijing’s versie van web3 is een samensmelting van kunstmatige intelligentie, blockchain, snellere computerchips en veerkrachtigere netwerken. Crypto speelt niet noodzakelijkerwijs een rol in deze vergelijking.
Een toekomst getransformeerd door crypto?
De benoeming van Tsai zou een signaal kunnen zijn dat Alibaba bereid is om crypto te omarmen als de regelgeving in China zou ontdooien. Of misschien is het een strategische manoeuvre, waarbij een oprichter aan het roer wordt geplaatst tijdens organisatorische hervormingen. Desalniettemin heeft de benoeming van Tsai een vonk doen ontbranden in het gesprek over de toekomst van crypto in China. Het vertegenwoordigt een mogelijkheid – een sprankje hoop voor crypto-enthousiastelingen dat een van de grootste instellingen van China een voorstander zou kunnen worden van cryptocurrencies, die de toekomstige digitale economie van het land vorm zullen geven. De tijd zal uitwijzen of deze crypto-vriendelijke verschuiving zal uitmonden in een volwaardige revolutie. We wachten met ingehouden adem terwijl Tsai zich voorbereidt om zijn nieuwe rol in september op zich te nemen, wat mogelijk een nieuw tijdperk inluidt voor Alibaba en misschien ook voor het cryptoverhaal van China. Volg ons op Google Nieuws
Beyond Boundaries
0 reacties