Delen Delen op Twitter Delen op LinkedIn Delen op Telegram Link kopiëren Link gekopieerd Vishal Sacheendran ontrafelt de complexiteit van de Markets in Crypto Assets (MiCA)-regelgeving. De expert geeft een helder beeld van deze uitgebreide regels om de crypto-activa-industrie van de Europese Unie opnieuw vorm te geven. Toen het doek opging tijdens het Money20/20-evenement in Amsterdam, was het toneel klaar voor een fascinerende duik in de ingewikkelde wereld van crypto-regelgeving. Vishal Sacheendran, directeur van MENA & Europe bij Binance, stond aan het roer van deze verkenning. Om de toon te zetten, nam Vishal ons mee terug naar zijn vroege dagen als toezichthouder, waar hij hielp bij het leiden van sandbox-testen van opkomende technologieën in de financiële dienstverlening. Een belangrijk aandachtsgebied was toen het ontwikkelen van uitgebreide regelgeving voor crypto-activa, met aandacht voor aspecten als tech governance, marktmanipulatie en anti-money laundering (AML) -vereisten. Zoals hij opmerkte, verzekerde dit cryptospelers ervan dat toezichthouders hun technologie en activiteiten begonnen te begrijpen.
Het doolhof van crypto-regelgeving begrijpen
Toen Sacheendran zijn lens naar Europa verplaatste, benadrukte hij het gebrek aan uitgebreide crypto-regelgeving vóór MiCA. Met alleen essentiële registraties navigeerden crypto-activaspelers door een gefragmenteerd landschap. Hij benadrukte verder dat elk rechtsgebied unieke cryptowetten had, waardoor individuele registraties nodig waren om binnen die rechtsgebieden te opereren. Afgezien van AML-gerichte registratie, was er ook beperkte regelgeving voor crypto-activaspelers. Hij zei dat registratie slechts het topje van de ijsberg was en riep op tot regulering van cryptospelers zoals traditionele banken.
MiCA is de game-wisselaar
Betreed MiCA, aangeprezen als de verordening om “ze allemaal te regeren”. MiCA maakt de weg vrij voor meer uniforme wetgeving, biedt duidelijkheid over de routekaart en bevordert samenwerking op het gebied van regelgeving. Hiermee kan een Crypto Asset Service Provider (CASP) in de hele EU opereren onder één enkele primaire MiCA-regulator. Er moeten echter nog gebieden worden verduidelijkt, waaronder regelgeving rond stablecoins, niet-fungible tokens (NFT’s), gedecentraliseerde financiën (DeFi) en gedecentraliseerde organisaties (DAO’s). Hoewel de huidige staat van de cryptomarkt en handel goed gedefinieerd is, voorspelde Vishal dat deze gebieden meer uitgesproken zouden worden naarmate MiCA in januari 2025 volledig wordt uitgerold.
Nieuwe kansen en uitdagingen
De naderende MiCA-regels brengen kansen en uitdagingen met zich mee, met name voor stablecoins. De verordening lijkt milder voor grotere instellingen die de financiële kracht hebben om stablecoins een-op-een te ondersteunen met fiat-valuta. Dit zou traditionele banken kunnen aanmoedigen om de stablecoin-markt te betreden. Toch kunnen de regels uitdagingen opleveren voor start-ups in de ruimte. Er is echter optimisme dat de aanpak zou kunnen veranderen, gezien de lopende gesprekken met toezichthouders.
Belangrijkste leerpunten
De toekomst van cryptoregulering
Samenvattend biedt MiCA een ongekende kans voor de crypto-activa-industrie om het reguliere financiële landschap te betreden. Het is een transformatieve ontwikkeling, niet alleen voor Europa, maar mogelijk voor de hele wereldwijde crypto-activasector. Vishal benadrukte het belang van onderwijs en betrokkenheid. Hij suggereerde dat de industrie nauw moet samenwerken met regelgevers om ervoor te zorgen dat de implementatie van MiCA effectief is en het doel bereikt om innovatie te bevorderen en tegelijkertijd de bescherming van investeerders te waarborgen. Hoewel uitdagingen de weg naar volledige implementatie kunnen markeren, biedt de voortdurende dialoog tussen regelgevers en de industrie een veelbelovende richting. Volg ons op Google Nieuws
Beyond Boundaries
0 reacties