Delen Delen op Twitter Delen op LinkedIn Delen op Telegram Link kopiëren Link gekopieerd De leidende bankautoriteit van Italië heeft de noodzaak benadrukt van een sterk en op risico’s gebaseerd regelgevingskader rond stablecoins, met als doel een mogelijk worstcasescenario van een destabiliserende “run” op deze digitale middelen. Het laatste rapport van de centrale bank, getiteld “Markten, infrastructuur en betalingssystemen” voor juni, spoort regelgevers specifiek aan om vergelijkbare financiële gedragsnormen op te leggen aan emittenten van stablecoin binnen de sector.
Aanzienlijke schade in de sector
In het licht van de opkomst van cryptocurrencies en de inherente volatiliteit die wordt waargenomen in meerdere niet-gereguleerde cycli, benadrukte de bank de aanzienlijke schade die consumenten in deze sector wordt toegebracht. De bank benadrukte de noodzaak van regelgevende aandacht, met name voor emittenten van stablecoins, vanwege hun nauwe banden met gedecentraliseerde financiering (DeFi). Het benadrukte het belang van een robuust en op risico gebaseerd regelgevingskader voor stablecoins om “runs” van uitgevers te voorkomen en de kwetsbaarheid van het DeFi-ecosysteem te verminderen, gezien de invloedrijke rol van stablecoins binnen gedecentraliseerde financiering. De bank benadrukte ook de noodzaak van gesynchroniseerde beleidsinterventies op stablecoins en DeFi, aangezien de wijdverspreide acceptatie van stablecoins waarschijnlijk nieuwe golven van DeFi-innovatie zal aanwakkeren en de onderlinge verbinding tussen traditionele en gedecentraliseerde financiële systemen zal verdiepen. Het standpunt van de bank is bedoeld om wetgevers ertoe aan te zetten de regelgevingsuitdagingen aan te pakken die worden veroorzaakt door activa die niet passen in bestaande classificatiekaders, waaronder collateralized stablecoins, native tokens van programmeerbare blockchains, utility-tokens en governance-tokens van protocollen. Daarnaast benadrukte de bank de noodzaak van internationale samenwerking en benadrukte ze dat het grenzeloze karakter van cryptocurrencies flexibele en schaalbare regelingen tussen landen vereist. Hoewel er geen specifieke voorbeelden van deze regelingen werden gegeven, benadrukte de bank het belang van het ontwikkelen van gezamenlijke oplossingen om de cryptosfeer effectief te reguleren, gezien de verschillende kenmerken ervan in vergelijking met traditionele financiële systemen.
Niet-financiële use cases
Door onderscheid te maken tussen crypto-activa die de financiële behoeften van klanten dienen en activa die niet-financiële use-cases hebben, erkent de bank de diverse toepassingen van blockchain-technologie die verder gaan dan traditionele financiën. De erkenning van niet-financiële use cases die mogelijk worden gemaakt door blockchain, zoals gedecentraliseerde identificatie, onroerend goed, supply chain management, stemmen en koolstofkredieten, benadrukt het potentieel voor innovatie en disruptie in verschillende industrieën. Deze use cases werken onafhankelijk van strikte financiële regelgeving, waardoor flexibiliteit en op maat gemaakte benaderingen mogelijk zijn die aansluiten bij de specifieke aard en vereisten van elke toepassing. Door te erkennen dat bepaalde use-cases op basis van blockchain effectief kunnen functioneren zonder uitgebreid financieel toezicht, toont de Bank of Italy een goed begrip van de unieke kenmerken en mogelijkheden van gedistribueerde grootboektechnologie. Deze aanpak bevordert een omgeving die bevorderlijk is voor het verkennen en ontwikkelen van nieuwe oplossingen, terwijl het steeds noodzakelijker wordt omdat gebieden zoals Hong Kong een vergelijkbare aanpak volgen. Volg ons op Google Nieuws
Beyond Boundaries
0 reacties